misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kluski kładzione z czosnkiem i natką pie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Podajemy w misce, posypane porwaną rękami natkę pietruszki bez łodyżek..

Kluski kładzione z czosnkiem i natką pie

Składniki:

Kluski kładzione z czosnkiem i natką pie

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione z czosnkiem i natką pie
Masło utrzeć, dodając żółtka. Z białek ubić pianę i zmieszać z żółtkami, przesypując mąką; ostrożnie wymieszać. Na gotującą, osoloną wodę, kłaść łyżką duże kluski, przed każdym nabraniem ciasta zanurzając łyżkę we wrzącej wodzie ( ciasto lepiej odchodzi). Wypływające na wierzch w czasie gotowania kluski zanurzać łyżką jeszcze raz, aby były dobrze ugotowane.
Łyżkę masła rozpuścić na patelni (uwaga: masło nie może się spalić!). Do rozpuszczonego masła wyciskamy czosnek i mieszamy go drewnianą łopatką. Po krótkiej chwili dorzucamy ostrożnie kluski. Bardzo delikatnie wszystko mieszamy. Podajemy w misce, posypane porwaną rękami natkę pietruszki bez łodyżek.