Sposób przygotowania:
Kluski kładzione z jabłkiem
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając - ciasto ma być gęste. Jabłko umyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w drobniutką kostkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać kawałeczki do ciasta, dokładnie wymieszać.
Łyżkę maczać każdorazowo we wrzątku, nabierać nieduże porcje ciasta i kłaść je do wody. Zamieszać aby nie przywarły do dna. Gotować ok. 3-5 min., odcedzić. Bułkę tartą zrumienić lekko na suchej patelni, dodać masło, wymieszać. Kluski polać masłem z bułką, posypać cukrem i jeśli ktoś lubi także cynamonem.
Łyżkę maczać każdorazowo we wrzątku, nabierać nieduże porcje ciasta i kłaść je do wody. Zamieszać aby nie przywarły do dna. Gotować ok. 3-5 min., odcedzić. Bułkę tartą zrumienić lekko na suchej patelni, dodać masło, wymieszać. Kluski polać masłem z bułką, posypać cukrem i jeśli ktoś lubi także cynamonem.
jovi