Sposób przygotowania:
Kluski krojone z makiem
Mak sparzyć na sicie, przelać wodą, włożyć do garnka i gotować 10 minut i osączyć i przepuścić przez maszynkę, wymieszać z cukrem i miodem, dodać opłukane rodzynki, posiekane migdały lub orzechy i pokrojoną skórkę. , wymieszać kluski z tak przygotowanym makiem i podawać. KLUSKI: Mąkę przesiać dodać wybite jajka, wodę, sól, zarobić i zagnieść, ciasto podzielić na części, posypać mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychało. Części ciasta rozwałkować kolejno na cienkie płaty (1mm), rozłożyć do przeschnięcia. Przeschnięcia. Przeschnięte płaty ciasta ułożyć na stolnicy jeden na drugim, pokroić w pasy szerokości 4cm. Psy złożyć w grubsze warstwy po kilka razem i kroić w poprzek w paski o szerokości 3-5 mm. Rozrzucić kluski na stolnicy, aby obeschły, a następnie włożyć do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć. Gdy zaczną się gotować, odkryć i dogotować. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.