madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Kluski leniwe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mogłabym je jeść codziennie:)

Kluski leniwe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski leniwe

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Ser mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do ziemniaków. Kolejno dodajemy jajka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie z ciasta formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy, nożem robimy kratkę, a następnie wałeczki kroimy na niewielkie romby. Następnie kluski wrzucamy na lekko osoloną wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy bułkę tartą. Chwilę podsmażamy do zrumienienia bułki. Gorące kluski polewamy bułką tartą.
Kluski leniwe
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto
Kluski leniwe
Z ciasta formujemy wałeczki, spłaszcamy je i robimy kratkę.
Kluski leniwe
Wałeczki kroimy na romby o podobnej wielkości
Kluski leniwe
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy bułkę tartą, przesmażamy