Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kluski leniwe II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Twarożek przełożyć do miseczki, wbić jaja, rozmieszać drewnianą łyżką i

Kluski leniwe II

Składniki:

Kluski leniwe II

 

  • 2 opakowania twarożku homogenizowanego

 

  • 2 jaja

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe II
Twarożek przełożyć do miseczki, wbić jaja, rozmieszać drewnianą łyżką i dosypywać po trochu mąkę, stale mieszając. Ciasto ma być trochę rzadsze niż na kluski kładzione. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i kłaść małe kluseczki metalową łyżką, maczając ją każdorazowo we wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, powinny się pogotować jeszcze 1-2 min, ale na bardzo małym ogniu, by się nie rozpadły. Wyjmować ostrożnie dziurkowaną łyżką na durszlak. Gdy ociekną, od razu rozłożyć na talerze, polać stopionym masłem i posypać przyrumienioną tartą bułeczką. 100 g - 185 kcal