Sposób przygotowania:
Kluski leniwe z otrębami
Nastawić w garnku osoloną 1 płaska łyżeczką soli wodę i doprowadzić do wrzenia. Ser rozkruszyć. Dodać jajko, otręby i szczyptę soli. Wyrobić ciasto na kluski. Blat wysypać mąką ziemniaczaną . Wyłożyć masę na kluski. Uformować wałek. Kroić w kluseczki ( mnie wyszło 25 kluseczek ). Wrzucać na wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Na patelni zrumienić bułkę tartą . Dodać masło i po rozpuszczeniu zmieszać z bułką tartą. Przełożyć na patelnię kluski i delikatnie obtoczyć w zrumienionej bułce. Podawać na 2 sposoby wg upodobania : - posolone ( można podać do tego surówkę) -posypane cukrem i cynamonem
MagdaMM