Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kluski leniwe z otrębami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatne , mięciutkie kluseczki , które można podać na 2 sposoby

Kluski leniwe z otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski leniwe z otrębami

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe z otrębami
Nastawić w garnku osoloną 1 płaska łyżeczką soli wodę i doprowadzić do wrzenia. Ser rozkruszyć. Dodać jajko, otręby i szczyptę soli. Wyrobić ciasto na kluski. Blat wysypać mąką ziemniaczaną . Wyłożyć masę na kluski. Uformować wałek. Kroić w kluseczki ( mnie wyszło 25 kluseczek ). Wrzucać na wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Na patelni zrumienić bułkę tartą . Dodać masło i po rozpuszczeniu zmieszać z bułką tartą. Przełożyć na patelnię kluski i delikatnie obtoczyć w zrumienionej bułce. Podawać na 2 sposoby wg upodobania : - posolone ( można podać do tego surówkę) -posypane cukrem i cynamonem
Kluski leniwe z otrębami
Przygotować ciasto z sera- otrębów-jajka -szczypty soli
Kluski leniwe z otrębami
Formować kluseczki obtaczając je w mące ziemniaczanej
Kluski leniwe z otrębami
Gotować kluseczki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia
Kluski leniwe z otrębami
Na patelni zrumienić bułke tartą z masłem i obtoczyć w niej kluseczki