Sposób przygotowania:
Kluski na parze
Podgrzać mleko - powinno być letnie. Dodać do niego drożdże, odrobinę soli, i mąki, wymieszać. Gotowy zaczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka z 4 łyżkami cukru utrzeć. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do osobnej misy przesiać mąkę. W środku zrobić dołeczek, wlać zaczyn, dodać żółtka i wymieszać. Wyrabiać ciasto rękami. W trakcie wyrabiania dodać przestudzone masło. Gdy ciasto dobrze się wyrobi (przestanie się kleić) zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto ładnie wyrośnie rwać kawałki i formować z nich małe okrągłe kluseczki i lekko spłaszczać ręką. Z podanych składników wychodzi około 12 szt. Gotowe pozostawić ponownie do wyrośnięcia. W tym czasie zagotować w garnku wodę. Garnek przykryć ściereczką (ja używam tetry) i przymocować ją nitką lub sznurkiem. Gdy woda zacznie się gotować kłaść na ściereczce kluski (w ostępach) i gotować około 12 minut. Podawać z sosem z truskawek, jagód, z jogurtem, masłem czy podawać same.