senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Kluski na parze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski na parze... mnie przypominają smak dzieciństwa. Pyszne, podane z sosem truskawkowym czy jagodowym są najlepsze!

Kluski na parze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski na parze

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze
Podgrzać mleko - powinno być letnie. Dodać do niego drożdże, odrobinę soli, i mąki, wymieszać. Gotowy zaczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka z 4 łyżkami cukru utrzeć. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do osobnej misy przesiać mąkę. W środku zrobić dołeczek, wlać zaczyn, dodać żółtka i wymieszać. Wyrabiać ciasto rękami. W trakcie wyrabiania dodać przestudzone masło. Gdy ciasto dobrze się wyrobi (przestanie się kleić) zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto ładnie wyrośnie rwać kawałki i formować z nich małe okrągłe kluseczki i lekko spłaszczać ręką. Z podanych składników wychodzi około 12 szt. Gotowe pozostawić ponownie do wyrośnięcia. W tym czasie zagotować w garnku wodę. Garnek przykryć ściereczką (ja używam tetry) i przymocować ją nitką lub sznurkiem. Gdy woda zacznie się gotować kłaść na ściereczce kluski (w ostępach) i gotować około 12 minut. Podawać z sosem z truskawek, jagód, z jogurtem, masłem czy podawać same.
Kluski na parze
Gotowe kluski pozostawione do wyrośnięcia - już za kilka chwil będzie można je "parować".
Kluski na parze
A tu już wyrośnięte kluski - ciasto szybko rośnie .
Kluski na parze
Kluski już "parują" się na ściereczce. Po kilku minutach będą gotowe.