IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Kluski na parze - parowańce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Idealne na obiad jak i na podwieczorek bardzo smaczne kluseczki na parze - parowańce. Łatwe w przygotowaniu i można dać dowolne nadzienie.

Kluski na parze - parowańce

Składniki:

Kluski na parze - parowańce

CIASTO:

Sposób przygotowania:

Kluski na parze - parowańce

CIASTO

Kluski na parze - parowańce
Jajka wbijamy do miski i ubijamy na puch z cukrem

jajka ubijamy z cukrem do białości, aż podwoją swoją objętość, a cukier nie będzie wyczuwalny.

CIASTO

Kluski na parze - parowańce
Przygotowujemy rozczyn, który pzoostawiamy w ciepłym miejscu

Mleko podgrzewamy, ale nie może być gorące - wystarczy letnie. Do garnuszka wkruszamy drożdże i dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz zalewamy połową mleka i dokładnie mieszamy. Taki rozczyn postawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ja pozostawiam zawsze na wyłączonym palniku na którym wcześniej podgrzewałam mleko.

CIASTO

Kluski na parze - parowańce
Puszystą masę z jajek dodajemy do rozczynu

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy rozczyn, sól, oraz jajka i pozostałe mleko.

CIASTO

Kluski na parze - parowańce
Do miski dodajemy rozpuszczoną margarynę.

Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia,a następnie dodajemy do ciasta i dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolitą, gładką konsystencję. Będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni.

CIASTO

Kluski na parze - parowańce
Gotowe elastyczne i gładkie ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Tak przygotowane ciasto wkładamy do tej samej miski i posypujemy delikatnie mąką - przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

CIASTO

Kluski na parze - parowańce
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę.

Gdy ciasto nam podrośnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Kroimy na mniejsze kawałki.

CIASTO

Kluski na parze - parowańce
Na kawałki ciasta nakładamy nadzienie wg upodobań u mnie powidła śliwkowe

Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy tworząc kulkę, którą odkładamy do podrośnięcia ok 30 min.

CIASTO

Kluski na parze - parowańce
Kluseczki gotujemy na parze, pamiętając by zachować odstęp bo kluseczki podrosną.

Podrośnięte kluseczki wkładamy do garnka na parze i parujemy ok 8-10 min. Gotowe podajemy ze śmietana i cukrem. Smacznego !!