caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kluski na parze czyli buchty

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Kluski na parze, buchty, parowańce, pampuchy

Kluski na parze czyli buchty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski na parze czyli buchty

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze czyli buchty
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier i drożdze oraz 4-5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut. Resztę mąki wsypujemy do duzej miski, dodajemy sól, jaja i stopiony, wystudzony tłuszcz oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto (nie powinno kleić się do miski ani rąk). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętosć). Stolnice posypujemy mąka. Nabieramy porcje ciasta i formujemy z nich "bułeczki" (mozna tez rozwałkowywac porcje ciasta i wycinac krążki za pomoca szklanki), układamy na stolnicy i zostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośniecia. Do szerokiego garnka wlewamy wode, na wierzchu układamy gazę, tetrę (lub ina tkaninę) i ciasno obwiazujemy. Całość przykrywamy i zagotowujemy wodę. Na tkaninie porcjami układamy buchty, nakrywamy (ja uzyłam metalowej miski pasujacej szerokoscia do garnka) i gotujemy na parze 10 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub do zup. Jesli ktos posiada parowar to moze je gotować na nim.
Kluski na parze czyli buchty
Uformowane kluski muszą jeszcze wyrosnąć

Tagi:

jajko jajka mak