Sposób przygotowania:
Kluski na parze wg sylwia17
W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka, sól, mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Dodajemy masło.Wyrabiamy całość. Naczynie z ciastem wstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na części. Każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy. Formujemy tak jak pączki nadziewając dżemem jagodowym. Przenosimy na wyłożoną ściereczkę oprószoną mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą. Przykrywamy złożoną gazą, umacniamy na brzegu związując mocno tasiemką. Gdy woda się zagotuje układamy na gazie po kilka. Przykrywamy wysoką pokrywką i parujemy przez 7/ 5 min. Czas zależy od wielkości. Podajemy udekorowane śmietaną i konfiturą.