Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluski na parze z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski na parze to delikatne i smaczne danie

Kluski na parze z cynamonem

Składniki:

Kluski na parze z cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z cynamonem
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, wlać ciepłe mleko i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wsypać przesianą mąkę, dodać żółtko, szczyptę soli i dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki i układać na stolnicy, przykryć i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Następnie kluski ułożyć w parowarze nad gotującą się wodą. Parować około 5-6 minut. Podawać polane stopionym masłem i posypane cynamonem i cukrem.