Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kluski na parze z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne kluchy na parze z jagodami.

Kluski na parze z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski na parze z jagodami

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 3 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 2-2,5 szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła
  • Dodatkowo:
  • jagody
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z jagodami
W dużej misce mieszamy mleko razem z cukrem, cukrem waniliowym, drożdżami, solą oraz jajkami. Następnie dodajemy po trochu mąki. Wyrabiamy łyżką ciasto. Na końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na 50 minut. Następnie ciasto kroimy na niewielkie kawałki. Nakładamy porcję jagód i sklejamy w kule. Kluchy układamy na parowarze i parujemy około 15 minut. Gotowe kluski wykładamy na talerze, polewamy podrumienionym masełkiem i posypujemy cukrem pudrem.
Kluski na parze z jagodami
W dużej misce mieszamy mleko razem z cukrem, cukrem waniliowym, drożdżami, solą oraz jajkami. Następnie dodajemy po trochu mąki. Wyrabiamy łyżką ciasto.
Kluski na parze z jagodami
Na końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na 50 minut.
Kluski na parze z jagodami
Następnie ciasto kroimy na niewielkie kawałki. Nakładamy porcję jagód i sklejamy w owolne kule.
Kluski na parze z jagodami
Kluchy układamy na parowarze i parujemy około 15 minut.