Sposób przygotowania:
Kluski na parze z marmoladą
1. Drożdże i łyżkę cukru rozetrzeć, rozprowadzić kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko. Następnie jajka i żółtko ubić z łyżeczką cukru, utrzeć do białości i dodać do mąki. Gdy drożdże będą gotowe i wyrosną, dodać do mąki i dokładnie wyrobić. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie "odchodzić od ręki". Należy wtedy nakryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3. Następnie przygotować stolnicę, posypaną mąką krupczatką i ugnieść ciasto na grubość około 1 cm. Łyżeczką nakładać marmoladę przy końcu ciasta, po czym przykryć pozostałym ciastem i wykrawać za pomocą np. szklanki okrągłe kluski. Duży np. 5 litrowy garnek obwiązać gazą i zagotować w nim wodę, przykryć go innym dużym garnkiem. Gdy woda będzie wrzała na gazę kłaść kluski, tak by się nie stykały. Gotować 5 minut. Podawać polane roztopionym masełkiem.
2. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko. Następnie jajka i żółtko ubić z łyżeczką cukru, utrzeć do białości i dodać do mąki. Gdy drożdże będą gotowe i wyrosną, dodać do mąki i dokładnie wyrobić. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie "odchodzić od ręki". Należy wtedy nakryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3. Następnie przygotować stolnicę, posypaną mąką krupczatką i ugnieść ciasto na grubość około 1 cm. Łyżeczką nakładać marmoladę przy końcu ciasta, po czym przykryć pozostałym ciastem i wykrawać za pomocą np. szklanki okrągłe kluski. Duży np. 5 litrowy garnek obwiązać gazą i zagotować w nim wodę, przykryć go innym dużym garnkiem. Gdy woda będzie wrzała na gazę kłaść kluski, tak by się nie stykały. Gotować 5 minut. Podawać polane roztopionym masełkiem.