Sposób przygotowania:
kluski na parze z polewą truskawkową
Z drożdży,łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn.Odstawić w ciepłe miejsce.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem,dodać mąkę , pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn.Ciasto wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki, dodać masło i wyrabiać.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi objętość,przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 2 cm.Powycinać szklanka krążki.Na sitku do gotowania na parze ułożyć porcje ciasta,przykryć i gotować na parze ok 5 minut.Truskawki dokładnie umyć i zmiksować z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym.Na talerze rozłożyć porcje klusek i polać je utworzoną polewą.