ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Kluski na parze z powidłami i makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Powidła śliwkowe możemy zastąpić również marmoladą

Kluski na parze z powidłami i makiem

Składniki:

Kluski na parze z powidłami i makiem

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z powidłami i makiem
Wsypać mąkę do miski.Dodać 4 płaskie łyżki masła,pokruszone drożdże,jajko,sól,łyżkę cukru oraz skórkę z cytryny.Wymieszać składniki z letnim mlekiem,wyrobić na gładką i jednolitą masę.Przykryć ściereczką,a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.Kiedy ciasto wyrośnie,ponownie zagnieść.Podzielić na połowę, z każdej porcjo uformować gruby wałek.Pokroić wałki na 5 części.Spłaszczyć kawałki ciasta i na każdym położyć po łyżeczce powideł.Uformować duże, okrągłe kluski i odłożyć jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.Ugotować kluski na parze.W tym celu można wykorzystać specjalne naczynie do gotowania na parze lub zwykły garnek.Garnek napełnić do połowy wodą, przykryć gazą lub lnianą ściereczką, którą należy przywiązać do ścianek garnka.Kiedy woda zagotuje się,zwilżyć materiał.Ułożyć po 2-3 kluski i przykryć miską lub głębokim talerzem.Gotować kluski na parze 12-15 minut.w razie potrzeby uzupełniać wodę w garnku.Gotowe kluski nakłuć w 2-3 miejscach.Polać rozpuszczonym tłuszczem, posypać makiem zmieszanym z resztą cukru.

Tagi:

jajko jajka mak