Anko28

Anko28

Szef Kuchni
[Przepisów: 45]

Kluski na parze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedy tylko mam chwilę, robię kluski parowe. Cała moja rodzina je uwielbia, więc robię większą ilość.

Kluski na parze

Składniki:

Kluski na parze

na masę

Sposób przygotowania:

Kluski na parze
Mleko podgrzewamy i wlewamy do dużej miski. Dodajemy drożdże, które rozpuszczamy w mleku. następnie dodajemy mąkę, cukier masło, jajka i sól. Zagniatamy ciasto ( minimum 10 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ok. 5 minut. Ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką.

Za pomocą szklanki wycinamy kółka i formować kule. pozostawić ok. 20 minut do podrośnięcia. Parować 7-8 minut.