mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Kluski parowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Parowe kluseczki z jagodowym sosem .

Kluski parowe z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski parowe z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Kluski parowe z jagodami
Z około 4 łyżek mleka , 1/2 połowy drożdży oraz odrobiny maki i cukru zrobić rozczyn . Przykryć i odstawić do wyrośnięcia . Do wysokiej miski wsypać mąkę wbić jajka wlać rozczyn dodać resztę drożdży cukier i roztopione zimne masło oraz podgrzane lekko mleko . Dobrze wyrabiać na gładkie ciasto . Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość . Następnie odgazować ciasto przekładając je kilka razy , urywać po kawałku i formować kulki wielkości pączka ( lub wycinać szklanką ). Układać na parowarze i parować około 10- 15 minut. Z jagód przyrządzić sos : Jagody wrzucamy do garnka dodajemy cukier chwilkę podgrzewamy aż puszczą sok i polewamy nasze kluchy .
Kluski parowe z jagodami
Urywamy kawałki lub wykrawamy szklaną odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia
Kluski parowe z jagodami
Wkładamy do parowaru i parujemy około 10 -15 minut
Kluski parowe z jagodami
Gotowe po przyżadzeniu polewamy ulubionym sosem
Kluski parowe z jagodami
Ciasto powinno być pulchne i jędrne :) .

Tagi:

jajko jajka