Sposób przygotowania:
Kluski podolskie
Obie mąki przesiać przez sito, wymieszać. W rondelku stopić masło. W garnku, najlepiej o grubym dnie, zagotować mleko, potem zmniejszyć ogień i na malutkim ogniu dodawać mąki oraz masło stopione.
Zestawić z ognia, dodać sol i wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodawać po jednym jajku.
Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk. W większym garnku zagotować lekko posoloną wodę, łyżeczkę zanurzać we wrzątku, potem do polowy łyżeczki nabierać ciasto i wkładać do wrzątku. Kluseczki podczas gotowania zwiększą swoja objętość, powinny się gotować 2-4 minuty.
Gotowe wyciągać łyżką cedzakową. Takie kluseczki są doskonałym dodatkiem do mięsa czy ryby ale również mogą być pysznym, samodzielnym obiadem.
Zestawić z ognia, dodać sol i wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodawać po jednym jajku.
Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk. W większym garnku zagotować lekko posoloną wodę, łyżeczkę zanurzać we wrzątku, potem do polowy łyżeczki nabierać ciasto i wkładać do wrzątku. Kluseczki podczas gotowania zwiększą swoja objętość, powinny się gotować 2-4 minuty.
Gotowe wyciągać łyżką cedzakową. Takie kluseczki są doskonałym dodatkiem do mięsa czy ryby ale również mogą być pysznym, samodzielnym obiadem.
lukrowanepierniczki