Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kluski podolskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, zdrowe kluseczki, pochodzące prawdopodobnie z Podola. Przepis pochodzi z książki "Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej" - Makarony, Pierogi i Naleśniki oraz inne dania z mąki, kaszy i ryżu" autorstwa Hanny Szymanderskiej.

Kluski podolskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski podolskie

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski podolskie
Obie mąki przesiać przez sito, wymieszać. W rondelku stopić masło. W garnku, najlepiej o grubym dnie, zagotować mleko, potem zmniejszyć ogień i na malutkim ogniu dodawać mąki oraz masło stopione.

Zestawić z ognia, dodać sol i wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodawać po jednym jajku.

Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk. W większym garnku zagotować lekko posoloną wodę, łyżeczkę zanurzać we wrzątku, potem do polowy łyżeczki nabierać ciasto i wkładać do wrzątku. Kluseczki podczas gotowania zwiększą swoja objętość, powinny się gotować 2-4 minuty.

Gotowe wyciągać łyżką cedzakową. Takie kluseczki są doskonałym dodatkiem do mięsa czy ryby ale również mogą być pysznym, samodzielnym obiadem.  
Kluski podolskie
ugotwane kluseczki zwiekszaja znacznie swoją objętość

Tagi:

kluski danie