Sposób przygotowania:
Kluski śląskie
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, gotować 20 minut w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i przetrzeć przez sito lub zemleć. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i zagnieść ciasto. Rękoma obsypanymi mąką formować okrągłe kluski wielkości orzecha włoskiego, układać je na stolnicy wysypanej mąką, lekko spłaszczać i w każdej klusce zrobić palcem wgłębienie. Zagotować 3 l wody, osolić, wkładać kluski do wrzątku, zamieszać i gotować 3-5 minut od chwili gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Wyjąć kluski łyżką cedzakową i osączyć z wody. Podawać okraszone skwarkami, polane masłem lub z sosem: mięsnym, grzybowym itp. Kluski śląskie podawane są jako dodatek do mięs: pieczeni, gulaszu i ragout. Ciasto ziemniaczane można przygotować z - 1 kg ziemniaków, żółtek, 1 łyżki mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej i szczypty soli, - kg ziemniaków, 250 g mąki ziemniaczanej, 1 żółtka i szczypty soli.
Gość