Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie a następnie ostudź. Później przeciśnij przez praskę albo dokładnie utłucz tłuczkiem. Włóż do mi

Kluski śląskie

Składniki:

Kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie a następnie ostudź. Później przeciśnij przez praskę albo dokładnie utłucz tłuczkiem. Włóż do miski i podziel na 4 części. Następnie wyciągnij jedną część i wypełnij lukę wsypując mąkę ziemniaczaną. Włóż wyciągniętą część ziemniaków, dodaj jajko i wszystko dokładnie zagnieć. Kluski uformuj na okrągłe kulki, lekko spłaszczając i robiąc kciukiem wgłębienie w środku. Tak uformowane kluski wrzuć do wrzącej wody z solą. Gdy wypłyną, zmniejsz ogień i pozostaw jeszcze na chwilkę. Wyjmij kluski i podaj wraz z daniem głównym.