Sposób przygotowania:
Kluski śląskie 4
Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować w posolonej wodzie. Następnie, gdy ziemniaki wystygną należy zmielić je w maszynce. Zmielone ziemniaki ugniatamy w misce: dzielimy ziemniaki na cztery części, jedną część należy wyciągnąć i uzupełnić brakującą część mąką ziemniaczaną – to są najlepsze proporcje na zrobienie tej potrawy. Do zmielonych ziemniaków i mąki ziemniaczanej dodajemy jajko, ugniatamy wszystkie składniki na jednolita masę, z której formujemy jednakowej wielkości kulki i w każdej z nich palcem robimy niewielką dziurkę. Gotujemy kluski w posolonym wrzątku. Po wrzuceniu klusek do wody należy je pomieszać, aby nie przywarły do dna garnka. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy kluski na durszlaku. Idealnie do klusek śląskich pasuje sos pieczarkowy.