KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

kluski śląskie 8

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski śląskie z dziurką. Tradycyjny przysmak kuchni śląskiej. Dobre bo nasze-polskie :) Polecam

kluski śląskie 8

Składniki:

kluski śląskie 8

 

Sposób przygotowania:

kluski śląskie 8
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy. Tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Wbijamy jedno lub dwa jajka przy czym jedno całe i jedno żółtko. Ciasto ugniatamy aż swobodnie odklei nam się od rąk. Można pomagać sobie podsypując małą ilością mąki. Z ciasta formujemy małe kuleczki w których robimy zagłębienie tzw. dziurkę palcem. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na wierzch. Najlepiej smakują z masełkiem Polecam!