motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kluski śląskie na zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski śląskie z dodatkiem kopru

Kluski śląskie na zielono Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie na zielono

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie na zielono
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i chłodzimy. Zimne ziemniaki mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodajemy roztrzepane jajko i mąkę ziemniaczaną oraz koper. Wyrabiamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie robimy kluseczki z dziurką. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy 1/2 łyżki soli oraz olej. Doprowadzamy do wrzenia. Jak woda będzie się gotować wrzucamy zrobione kluseczki. Jak kluski wypłyną na powierzchnię wody to gotujemy jeszcze 1 minutę i wyciągamy.
Kluski śląskie na zielono
Etap 1 Ugotowane ziemniaki mielimy maszynką do mięsa
Kluski śląskie na zielono
Etap 2 Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i koper
Kluski śląskie na zielono
Etap 3 Z wyrobionej masy robimy kluski z dziurką