Sposób przygotowania:
Kluski śląskie w delikatnym jogurtowym
Gotujemy do miękkości 5 ziemniaków. Ugniatamy je na gładką masę, a potem studzimy. Dodajemy jedno jajko i 1 szkl mąki, (doprawiam pieprzem, solą i majerankiem) ugniatamy aż do uzyskania zbitej masy cały czas dosypując mąkę by nie było kleiste (ok. 1 szkl). Z ciasta ugniatamy małe kulki, w których robimy dziurkę do polowy ich objętości. Wrzucamy do wrzątku, następnie wyjmujemy jak zaczynają wypływać. Obieramy udko z mięsa, wrzucamy je do rondelka, a następnie zalewamy do wysokości mięsa wodą i zagotowujemy z listkiem laurowym. Następnie całe mięso podsmażamy na paleni i zalewamy wywarem. W szklance mieszamy jogurt z jedną łyżką mąki, powoli dodajemy wywar, mieszamy by nie było grudek, dodajemy na patelnie i gotujemy tak długo by sos miał odpowiednią konsystencje. W międzyczasie przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Kluseczki polewamy sosem i podajemy z nóżkami.