Sposób przygotowania:
Kluski śląskie w sosie z żeberkami
Kluski śląskie: Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę.Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną w ilości takiej by ciasto było plastyczne.Wyrabiamy ciasto i lepimy kuli robiąc otwór w środku.Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok.10min od wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody.Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z wody. Żeberka w sosie: Żeberka myjemy,rozcinamy na mniejsze porcje.Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Do rondla wlewamy zimna wodę dodajemy sól,pieprz,paprykę.Obsmażone żeberka wkładamy do zimnej wody.Gotujemy do miękkości. Gotowe żeberka wyjmujemy na kluski i polewamy sosem. Smacznego.
julcia12437