Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kluski śląskie w wersji na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne kluski śląskie na słodko.

Kluski śląskie w wersji na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie w wersji na słodko

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie w wersji na słodko
Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy ugotowane ziemniaki przez praskę. Na stolnicy formujemy kopczyk z ziemniaków. Dzielimy na 4 części. Jedną usuwamy i w to miejsce wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Z masy formujemy kuleczki. Na każdej odciskamy kciuk. Przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzącej wody, przykrywamy i parzymy 20 minut. Gotowe kluski wykładamy na talerz, polewamy podrumienionym masłem i posypujemy cukrem.
Kluski śląskie w wersji na słodko
Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy ugotowane ziemniaki przez praskę.
Kluski śląskie w wersji na słodko
Na stolnicy formujemy kopczyk z ziemniaków. Dzielimy na 4 części. Jedną usuwamy i w to miejsce wsypujemy mąkę.
Kluski śląskie w wersji na słodko
Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Kluski śląskie w wersji na słodko
Z masy formujemy kuleczki. Na każdej odciskamy kciuk. Przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzącej wody, przykrywamy i parzymy 20 minut. Gotowe kluski wykładamy na talerz, polewamy podrumienionym masłem i posypujemy cukrem.