Sposób przygotowania:
Risotto z dynią i boczkiemPrzygotowanie dyni
Dynię myjemy, wydrążamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 35 minut w 180 st.C.
Dynię studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Przygotowanie boczku
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni. Zdejmujemy na talerzyk, odkładamy na bok.
ETAP 3:
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy, aż będzie szklista.
Wrzucamy dynię i smażymy chwilę razem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 4:
Dodajemy ryż, smażymy razem ok.3-5 minut.
Dodajemy porcjami bulion - gdy ryż wchłonie jedną porcję, wlewamy kolejną.
Następnie porcjami dodajemy wino. Risotto doprawiamy solą, pieprzem, oregano.
ETAP 5:
Na patelnię wrzucamy boczek, smażymy chwilę razem.
ETAP 6:
Na koniec dodajemy mascarpone, aby risotto było bardziej kremowe. Podajemy.
Możemy posypać danie startym parmezanem.