Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1038]

Risotto z dynią i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Październik bez dyni? Niemożliwe! :) To pyszne warzywo gości na moim stole w różnych postaciach. Tym razem proponuję jesienne risotto z dynią, boczkiem i cebulą.

Risotto z dynią i boczkiem

Składniki:

Risotto z dynią i boczkiem

 

  • 350 g dyni
  • 100 g ryżu do risotto arborio
  • 1 duża cebula
  • 100 g boczku
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • oliwa
  • 1 łyżka mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • opcjonalnie: starty parmezan

Sposób przygotowania:

Risotto z dynią i boczkiem

Przygotowanie dyni

Risotto z dynią i boczkiem
Dynię pieczemy, obieramy, kroimy w kostkę

Dynię myjemy, wydrążamy, kroimy na mniejsze kawałki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 35 minut w 180 st.C.

Dynię studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.

Przygotowanie boczku

Risotto z dynią i boczkiem
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni

Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni. Zdejmujemy na talerzyk, odkładamy na bok.

ETAP 3:

Risotto z dynią i boczkiem
Na patelni podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy dynię

Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy, aż będzie szklista.

Wrzucamy dynię i smażymy chwilę razem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 4:

Risotto z dynią i boczkiem
Do risotto porcjami wlewamy bulion, a następnie wino

Dodajemy ryż, smażymy razem ok.3-5 minut.

Dodajemy porcjami bulion - gdy ryż wchłonie jedną porcję, wlewamy kolejną.

Następnie porcjami dodajemy wino. Risotto doprawiamy solą, pieprzem, oregano.

ETAP 5:

Risotto z dynią i boczkiem
Do risotto dodajemy boczek

Na patelnię wrzucamy boczek, smażymy chwilę razem.

ETAP 6:

Risotto z dynią i boczkiem
Na koniec do risotto dodajemy mascarpone

Na koniec dodajemy mascarpone, aby risotto było bardziej kremowe. Podajemy.

Możemy posypać danie startym parmezanem.