Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z mięsem i nie tylko.
Ziemniaki obrać z łupin,wypłukać i ugotować do miękkości.Po ugotowaniu,odlaniu wody i przestudzeniu przepuścić w maszynce do mięsa.Po zmieleniu wyłożyć na stolnicę,dołożyć mąkę ziemniaczaną i pszenną,jajka,trochę soli(łyżeczkę do herbaty) i wyrobić ciasto.Po wyrobieniu przykryć folią spożywczą by nie wysychało. Mięso mielone ugotować w wodzie z jedną kostka rosołową drobiową,liściem laurowym i zielem angielskim(ok1 godz),po czym wyłożyć na durszlak aby odciekło z wody.Ja to kupione w sklepie przepuszczam jeszcze przez maszynkę do mięsa.Ostudzić. Kapustę zagotować,odlać wodę i ponownie ugotować do miękkości.Po ugotowaniu i ostudzeniu drobniutko posiekać.Przełożyć do naczynia. Pieczarki opłukać,drobniutko pokroić,przełożyć do rondla.Dodać trochę oleju,do smaku pieprzu,soli,maggi i vegety. Dolać troszeczkę wody i dusić ok.50 min.tak by pozostało jak najmniej płynu.Czosnek obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę.Cebulę posiekać drobniutko i podsmażyć na złoty kolor na odrobinie oleju Po uduszeniu ,wszystkie składniki,mięso,kapustę,pieczarki,cebulkę i czosnek połączyć razem i wymieszać.Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze przyprawami.Powinno być lekko pikantne. Następnie z ciasta formować kuleczki mniej więcej piłek do ping-ponga lub jak kto woli większe,następnie spłaszczyć i nałożyć farszu,po czym zasklepić formując ponownie kulkę.Tak przygotowane kluski śląskie wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować po wypłynięciu ok 3min.Wyjmować z wody bezpośrednio na talerze.Jako omasty można użyć cebulki przesmażonej na tłuszczu lub przesmażonych kawałeczków boczku wędzonego.Smacznego. Oczywiście ja to przygotowanie trochę za bardzo przedłużyłem.Każdy powinien sobie te czynności usprawnić aby zajęły jak najmniej czasu.
elzbieta8960
amadeo
MAGDALENA80
amadeo
Dziękuję i pozdrawiam.
misia53