Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z gulaszem
Filety drobiowe pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso, mieszając, zrumie-nić. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażać 2-3 min. Marchewki obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa z cebulą, wlać 100 ml wody lub bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Odkryć, dodać obrane i pokrojone pomidory, podgrzewać 5 minut. Dodać śmietanę, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przekręcić przez maszynkę, dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól do smaku. Zagnieść ciasto, uformować kluski wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć, zrobić wgłębienie w środku i gotować w osolonej wodzie 5 minut. Podawać z gulaszem polane masłem.