halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kluski śląskie smaczne są z sosem np pieczarkowym . Również można przyrządzić i podać do różnych mięs z sosem.

Kluski  śląskie z sosem pieczarkowym

Składniki:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Ziemniaki obrać ugotować. Zmielić przestudzone ziemniaki ,włożyć do miski. Uklepać , aby ich powierzchnia była równa. Nożem podzielić ziemniaki na cztery części - ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć na trzy części ziemniaków.. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków była równa .Dodać jajko, wyrobić gładkie ciasto. Doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem. Następnie odrywać po kawałeczku ciasta, formować kulki. W środku każdej kulki zrobić palcem zagłębienie tzw dziurkę. Kluski wrzucać do osolonej do smaku, wrzącej wody z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gotować 5 minut . Wyjąć łyżką cedzakową. Zrobić sos pieczarkowy. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać drobno posiekać. Rozgrzać 3 łyżki oleju, włożyć pokrojone pieczarki oraz cebulę. Smażyć parę minut. Wlać bulion warzywny, gotować 10 minut. Zrobić zasmażkę z łyżki mąki oraz 2 łyżek oleju. Rozprowadzić zasmażkę w sosie.

Tagi:

jajko jajka