Sposób przygotowania:
Kluski śląskie ze skwarkami i cebuląZiemniaki
Ziemniaki obieramy, płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w wodzie, aż będą miękkie. Odlewamy i studzimy.
Mielenie
Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub mielimy na drobnym sitku. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, solimy i szybko wyrabiamy miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką.
Kluski
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki. Lekko spłaszczamy i na środku robimy małą dziurkę. Układamy na podsypaną mąką stolnicę.
Gotowanie
Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, po chwili lekko mieszamy gotujemy ok 1-2 minuty od wypłynięcia. W tym czasie na smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę pierś z kurczaka i cebule. Doprawiamy do smaku i polewamy tym kluski.