WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moje ulubione kluski z gotowanych ziemniaków. Podawane ze skraweczkami i podsmażoną na złoto cebulką.

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą

Składniki:

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą

Ziemniaki

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą
Ziemniaki gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ziemniaki obieramy, płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w wodzie, aż będą miękkie. Odlewamy i studzimy.

Mielenie

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy.

Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub mielimy na drobnym sitku. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, solimy i szybko wyrabiamy miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką.

Kluski

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą
Formujemy kluseczki wielkości orzecha włoskiego.

Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki. Lekko spłaszczamy i na środku robimy małą dziurkę. Układamy na podsypaną mąką stolnicę.

Gotowanie

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą
Kluski od wypłynięcia gotujemy 1-2 minuty.

Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, po chwili lekko mieszamy gotujemy ok 1-2 minuty od wypłynięcia. W tym czasie na smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę pierś z kurczaka i cebule. Doprawiamy do smaku i polewamy tym kluski.