reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kluski szlachcianki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jest przy nich trochę pracy, ale polecam gorąco

Kluski szlachcianki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski szlachcianki

 

Sposób przygotowania:

Kluski szlachcianki
Z mąki, wody i 2 jaj zagniatamy ciasto takie jak na makaron i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Obrane ziemniaki trzemy tak jak na placki ziemniaczane i przekładamy na sito do osączenia 1/4 boczku kroimy na kosteczkę i wytapiamy na gorącej patelni. Dodajemy ziemniaki, dość mocno przyprawiamy solą i pieprzem. Na małym ogniu, ciągle mieszamy, aż masa się usmaży- ziemniaki zrobią się lekko przejrzyste a na dnie patelni powstanie skorupa ( nie wyrzucać tylko zjeść:) Lekko studzimy i dodajemy 1 jajko. Mieszamy przy użyciu miksera. Ciasto makaronowe dzielimy na 4 części, wałkujemy na prostokąty. o grubości 2-4 mm. Na każdy rozsmarowujemy cienko masę ziemniaczaną i zwijamy w rulon. Przy użyciu noża z ząbkami kroimy ruloniki w centymetrowe plastry. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-15 minut Im cieńsze ciasto, tym krócej gotują się kluski. Podajemy okraszone pozostałym boczkiem i zieloną cebulką lub szczypiorkiem. Można je również serwować z sosem mięsnym lub grzybowym
Kluski szlachcianki
Im ciasto cieńsze, tym krócej gotujemy kluski.
Kluski szlachcianki
masa będzie gotowa gdy ziemniaki zrobią się szkliste.
Kluski szlachcianki
masę musimy dość cienko rozsmarować, końce zwilżmy lekko wodą
Kluski szlachcianki
Roladki delikatnie kroimy nożem z ząbkami.

Tagi:

jajko jajka