Sposób przygotowania:
Kluski szlachcianki
Z mąki, wody i 2 jaj zagniatamy ciasto takie jak na makaron i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Obrane ziemniaki trzemy tak jak na placki ziemniaczane i przekładamy na sito do osączenia 1/4 boczku kroimy na kosteczkę i wytapiamy na gorącej patelni. Dodajemy ziemniaki, dość mocno przyprawiamy solą i pieprzem. Na małym ogniu, ciągle mieszamy, aż masa się usmaży- ziemniaki zrobią się lekko przejrzyste a na dnie patelni powstanie skorupa ( nie wyrzucać tylko zjeść:) Lekko studzimy i dodajemy 1 jajko. Mieszamy przy użyciu miksera. Ciasto makaronowe dzielimy na 4 części, wałkujemy na prostokąty. o grubości 2-4 mm. Na każdy rozsmarowujemy cienko masę ziemniaczaną i zwijamy w rulon. Przy użyciu noża z ząbkami kroimy ruloniki w centymetrowe plastry. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-15 minut Im cieńsze ciasto, tym krócej gotują się kluski. Podajemy okraszone pozostałym boczkiem i zieloną cebulką lub szczypiorkiem. Można je również serwować z sosem mięsnym lub grzybowym
Ela Dz
edytaha
reanja