Sposób przygotowania:
Kluski z bobu zwane gnocchiprzygotowanie
Bób wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do miękkości ( u mnie około 20 minut)
Odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
Po około 10 minutach obieramy ze skórki i mielimy razem z ziemniakami w maszynce do mięsa.
przygotowanie
Bo bobu dodajemy mąkę (7 łyżek) sól, pieprz i jajko- dokładnie wyrabiamy.
Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na wałek o średnicy 3 cm i kroimy na kawałki co 3 cm
Jeżeli ciasto jest za luźne, dodajemy łyżkę mąki, jeżeli nie wykorzystujemy ją do podsypania, podczas wałkowania.
gotowanie
Gotowe kluski wrzucamy w dwóch partiach na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotujemy 1-2 minuty, od razu podajemy.
Polpal
SylaUla