SUPERPRZEPIS

Kluski z bobu zwane gnocchi

  • 2
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kluski z bobu zwane gnocchi

Czyszczę zamrażalnik i spiżarkę przed zbliżającym się nowym sezonem i znalazłam paczkę bobu.
Wiedziałam od razu na co go przeznaczę- na kluski.

Składniki:

Kluski z bobu zwane gnocchi

 

Sposób przygotowania:

Kluski z bobu zwane gnocchi

przygotowanie

Kluski z bobu zwane gnocchi
bób najlepiej sie obiera na mokr, dlatego nie odcedzam wody

Bób wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do miękkości ( u mnie około 20 minut)

Odcedzamy i zalewamy zimną wodą.

Po około 10 minutach obieramy ze skórki i mielimy razem z ziemniakami w maszynce do mięsa.

przygotowanie

Kluski z bobu zwane gnocchi
ciasto nie moze być ani z twarde, ani za luźne

Bo bobu dodajemy mąkę (7 łyżek) sól, pieprz i jajko- dokładnie wyrabiamy.

Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na wałek o średnicy 3 cm i kroimy na kawałki co 3 cm

Jeżeli ciasto jest za luźne, dodajemy łyżkę mąki, jeżeli nie wykorzystujemy ją do podsypania, podczas wałkowania.

gotowanie

Kluski z bobu zwane gnocchi
Ja moje formowałam ręcznie i przy użyciu popychacza(?) z maszynki to warzyw- ma podłużne rowki :)

Gotowe kluski wrzucamy w dwóch partiach na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotujemy 1-2 minuty, od razu podajemy.