Sposób przygotowania:
Kluski z dziurką
Ziemniaki obieramy, myjemy zalewamy w garnku wodą i stawiamy do gotowania.
Można trochę posolić. Ugotowane już ziemniaki lekko przestudzamy i przeciskamy przez praskę do miski. Ziemniaki w misce wyrównujemy i dzielimy na 4 części.
Jedną część wyjmujemy na wierzch ziemniaków i w miejsce wyjętej części dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka i zagniatamy masę ziemniaczaną.
Formujemy z masy małe kuleczki i palcem robimy dziurkę. Wrzucamy na osolony wrzątek partiami i gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia.
Większe kluski muszą gotować się troszeczkę dłużej. Podajemy z mięsem w sosie albo z gulaszem.
Można trochę posolić. Ugotowane już ziemniaki lekko przestudzamy i przeciskamy przez praskę do miski. Ziemniaki w misce wyrównujemy i dzielimy na 4 części.
Jedną część wyjmujemy na wierzch ziemniaków i w miejsce wyjętej części dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka i zagniatamy masę ziemniaczaną.
Formujemy z masy małe kuleczki i palcem robimy dziurkę. Wrzucamy na osolony wrzątek partiami i gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia.
Większe kluski muszą gotować się troszeczkę dłużej. Podajemy z mięsem w sosie albo z gulaszem.
danielek
Aneczka784
katarzynka455
Klasyk zawsze naj:) dziękuję:)
katarzynka455
Dziękuję:)
robaczek