katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Kluski z dziurką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubimy takie kluseczki z duszonym mięskiem w sosie. Chociaż niektórzy lubią z kwaśną śmietaną oprószoną cukrem.

Kluski z dziurką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski z dziurką

 

Sposób przygotowania:

Kluski z dziurką
Ziemniaki obieramy, myjemy zalewamy w garnku wodą i stawiamy do gotowania.

Można trochę posolić. Ugotowane już ziemniaki lekko przestudzamy i przeciskamy przez praskę do miski. Ziemniaki w misce wyrównujemy i dzielimy na 4 części.

Jedną część wyjmujemy na wierzch ziemniaków i w miejsce wyjętej części dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka i zagniatamy masę ziemniaczaną.

Formujemy z masy małe kuleczki i palcem robimy dziurkę. Wrzucamy na osolony wrzątek partiami i gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia.

Większe kluski muszą gotować się troszeczkę dłużej. Podajemy z mięsem w sosie albo z gulaszem.
Kluski z dziurką
Ziemniaki obieramy, płuczemy i stawiamy do gotowania.
Kluski z dziurką
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wyjmujemy 1/4 ziemniaków.
Kluski z dziurką
ugotowane kluski osaczamy wyjmując łyżką cedzakową albo durszlakiem.