Sposób przygotowania:
Naleśniki na słono - z kiełbaską i pieczarkamiPrzygotowanie składników
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki ciasta wymienione powyżej, ciasto miksujemy, odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem farszu. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
ETAP 2:
Kiełbasę kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i paprykę oraz pieczarki.
Gdy płyn z pieczarek odparuje, dodajemy sól i pieprz oraz kiełbasę i smażymy chwilę razem. Dodajemy pomidory z puszki oraz bulion.
ETAP 4:
Redukujemy sos - farsz ma być gęsty. Dodajemy oregano i bazylię oraz, w razie potrzeby, jeszcze trochę soli i pieprzu.
Smażenie i nadziewanie naleśników
Smażymy naleśniki - na nasmarowaną olejem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta, gdy naleśnik zacznie się rumienić i odstawać na brzegach, obracamy go i smażymy na rumiano z drugiej strony.
Na usmażone naleśniki wykładamy farsz (na patelni zostawiamy trochę sosu). Naleśniki zwijamy. Polewamy pozostałym na patelni sosem.
Naleśniki można także posypać żółtym serem i zapiec.
SylaUla