Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1009]

Naleśniki na słono - z kiełbaską i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki na słono z pysznym nadzieniem z kiełbaski, pieczarek i papryki w pomidorowym sosie. Polecam na śniadanie, szybki obiad lub na kolację.

Naleśniki na słono - z kiełbaską i pieczarkami

Składniki:

Naleśniki na słono - z kiełbaską i pieczarkami

Na ciasto naleśnikowe

Na farsz:

Sposób przygotowania:

Naleśniki na słono - z kiełbaską i pieczarkami

Przygotowanie składników

Naleśniki na słono - z kiełbaską i pieczarkami
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki ciasta wymienione powyżej, ciasto miksujemy, odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.

W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem farszu. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Naleśniki na słono - z kiełbaską i pieczarkami
Kiełbasę (u mnie kiełbaska drobiowa) kroimy w kostkę

Kiełbasę kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Naleśniki na słono - z kiełbaską i pieczarkami
Na patelni smażymy cebulę, paprykę i pieczarki, dodajemy pomidory z puszki

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i paprykę oraz pieczarki.

Gdy płyn z pieczarek odparuje, dodajemy sól i pieprz oraz kiełbasę i smażymy chwilę razem. Dodajemy pomidory z puszki oraz bulion.

ETAP 4:

Naleśniki na słono - z kiełbaską i pieczarkami
Redukujemy sos, farsz doprawiamy solą, pieprzem, ziołami

Redukujemy sos - farsz ma być gęsty. Dodajemy oregano i bazylię oraz, w razie potrzeby, jeszcze trochę soli i pieprzu.

Smażenie i nadziewanie naleśników

Naleśniki na słono - z kiełbaską i pieczarkami
Naleśniki smażymy na rumiano, wykładamy farsz

Smażymy naleśniki - na nasmarowaną olejem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta, gdy naleśnik zacznie się rumienić i odstawać na brzegach, obracamy go i smażymy na rumiano z drugiej strony.

Na usmażone naleśniki wykładamy farsz (na patelni zostawiamy trochę sosu). Naleśniki zwijamy. Polewamy pozostałym na patelni sosem.

Naleśniki można także posypać żółtym serem i zapiec.