Sposób przygotowania:
Kluski z dziurką wg Konczi
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Kiedy będą już ugotowane, odcedzamy i przeciskamy ciepłe przez praskę. Zostawiamy aby trochę ostygła. Jeszcze ciepłą masę wyrównujemy w misce. Dzielimy ciasto ziemniaczane na 4 części i wyciągamy jedną z nich. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - tyle by wyrównać ilość wyciągniętych ziemniaków. Wyciągnięte ziemniaki dodajemy ponownie do ciasta na kluseczki. Następnie dodajemy masło, żółtko i sól. Wyrabiamy do gładkości. W tym czasie nastawiamy w drzym garnku wodę, solimy około 1 łyżeczki. Z ciasta formujemy małe kluseczki i robimy w środku dziurkę. Wrzucamy na gotującą wodę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna. Gotujemy około 4 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z cebulką.
Kiedy będą już ugotowane, odcedzamy i przeciskamy ciepłe przez praskę. Zostawiamy aby trochę ostygła. Jeszcze ciepłą masę wyrównujemy w misce. Dzielimy ciasto ziemniaczane na 4 części i wyciągamy jedną z nich. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - tyle by wyrównać ilość wyciągniętych ziemniaków. Wyciągnięte ziemniaki dodajemy ponownie do ciasta na kluseczki. Następnie dodajemy masło, żółtko i sól. Wyrabiamy do gładkości. W tym czasie nastawiamy w drzym garnku wodę, solimy około 1 łyżeczki. Z ciasta formujemy małe kluseczki i robimy w środku dziurkę. Wrzucamy na gotującą wodę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna. Gotujemy około 4 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z cebulką.