grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli i szpinaku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron z bardzo aromatycznym sosem z gorgonzoli z dodatkiem prosciutto crudo i szpinaku jest daniem szybkim i prostym w przygotowaniu.

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli i szpinaku

Składniki:

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli i szpinaku

Na 4 porcje

  • 320 g dowolnego makaronu
  • 80 g prosciutto crudo
  • 150 g sera gorgonzola
  • 300 g szpinaku
  • 80 ml mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli i szpinaku

Przygotowanie dodatków do makaronu

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli i szpinaku
Prosciutto crudo możemy zastąpić kawałkami boczku lub szynki gotowanej.

Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki. Prosciutto crudo kroimy w drobną kostkę. Oczyszczony szpinak myjemy i dokładnie osuszamy.

Przygotowanie sosu do makaronu

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli i szpinaku
W czasie gotowania sosu z dodatkiem gorgonzoli, mieszamy dość często, nie dopuszczając do jego przypalenia.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy ser gorgonzola z dodatkiem mleka, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy szynkę i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 2-3 minut na średnim ogniu.

Przygotowanie makaronu

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli i szpinaku
Makaron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami szpinaku.

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej i wrzącej wody.

Ugotowany makaron, odcedzamy, po czym wrzucamy na patelnię z sosem. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.


Tagi:

dania makaron