Sposób przygotowania:
Kluski z makiem
Kluski ugotować w osolonej wodzie z datkiem łyżeczki oleju. Mak zalać wodą, tylko tyle aby był on zanurzony. Gotować około pół godziny. Zemleć trzykrotnie.
Orzechy i migdały pokroić. Do maku dodać miód, orzechy, migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Wymieszać. Układać warstwami w salaterce: kluski, masa makowa, kluski, masa makowa i tak do końca wykorzystania wszystkich składników.
Wierzch dowolnie udekorować.
Orzechy i migdały pokroić. Do maku dodać miód, orzechy, migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Wymieszać. Układać warstwami w salaterce: kluski, masa makowa, kluski, masa makowa i tak do końca wykorzystania wszystkich składników.
Wierzch dowolnie udekorować.