asiulkap1991

asiulkap1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

kluski z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie obiadowe na słodko ;)

kluski z makiem

Składniki:

kluski z makiem

 

Sposób przygotowania:

kluski z makiem
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajka i wodę. Wyrobić z tego ciasto konsystencji przypominające ciasto na makaron. Rozwałkować średnio cienkie placki, obsuszyć. pokroić w wąskie paski i to w łazanki (ok szerokości 1 cm). Gotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu i odcedzeniu przepłukać dokładnie wodą zimną aby sie nie posklejały. Następnie wymieszać je z masłem. Mak przepłukać wodą, sparzyć wrzącym mlekiem, zagotować i odstawić aby spęczniał. Następnie odcedzić na sicie i zmielić w maszynce o drobnych oczkach.. Mak wymieszać z kluskami. Dodać cukier, orzechy,skórki starte, rodzynki, olejek i miód. Wszystko ponownie wymieszać.