motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kluski z masełkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluski są smaczne i tanie

Kluski z masełkiem

Składniki:

Kluski z masełkiem

 

Sposób przygotowania:

Kluski z masełkiem
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jak są miękkie odcedzamy chłodzimy i mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Energicznie zagniatamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy wałeczki i tniemy ukośnie. Gotujemy wodę z dodatkiem soli. Jak woda będzie się gotować to wrzucamy kluski. Od wypłynięcia gotujemy ok.4 min. Potem odcedzamy. W tym czasie roztapiamy masło tak, aby się zarumieniło. Polewamy ugotowane kluski.

Tagi:

jajko jajka