Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kluski z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kluski z ugotowanych ziemniaków nadziane mieloną wieprzowiną... Można je podawać np. z dowolnym sosem lub ze zrumienioną cebulką...

Kluski z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski z mięsem

 

Sposób przygotowania:

Kluski z mięsem
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać do nich 2 jajka i obie mąki. Zagnieść ciasto. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jedno jajko, przyprawę w płynie, pieprz i bułkę tartą. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto uformować w wałek o średnicy ok. 5 cm, pokroić go na ok. 8 plasterków. Każdy plaster ciasta spłaszczyć w dłoniach. Na każdym ułożyć po trochu mięsnego farszu. Farsz otulić ciastem, uformować owalne kluski. Wrzucać je do lekko osolonego wrzątku. Gotować 15-20 minut od wypłynięcia klusek na wierzch. Ugotowane kluski odcedzić. Podawać np. z sosem, ze zrumienioną cebulką...
Kluski z mięsem
Przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki z dodatkiem jajek i mąki.
Kluski z mięsem
Mięso z dodatkiem jajka pokrojonej cebuli bułki tartej i przypraw.
Kluski z mięsem
Uformowany z ciasta wałek pokrojony w plastry.
Kluski z mięsem
Nadziane mięsem kluski wrzucone do osolonego wrzątku.