Sposób przygotowania:
Kluski z powidłami
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, ostudzić, a następnie obrać i opłukać. Obrane ziemniaki dobrze zmielić maszynką. Do ciasta z ziemniaków dodać mąkę i dobrze wymieszać. W następnej kolejności dodać szczyptę doli oraz wbić jajko. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek, a z wałka wycinać nożem mniejsze kawałki. Na środek każdego kawałka zrobić wgłębienie i nałożyć łyżką powidła śliwkowego. Gotowe kluseczki smażyć na rozgrzanym oleju na złotawy kolor. Po usmażeniu wytrzeć je ręcznikami papierowymi, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Dwie łyżki masła roztopić na patelni, a w następnej kolejności polać nim gotowe kluseczki, które znajdują się już na talerzu. Na koniec posypać je z wierzchu cukrem pudrem..