gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kluski z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski z sosem pomidorowym podaję na obiad jako drugie danie, polecam - jest smaczne, moja rodzina je lubi.

Kluski z sosem pomidorowym

Składniki:

Kluski z sosem pomidorowym

 

  • 200 gram wędliny
  • 1 puszka pomidorów bez skórki krojonych
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 plastry żółtego sera

kluski

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kluski z sosem pomidorowym

ETAP 1:

Kluski z sosem pomidorowym
Pokrojoną w kostkę wędlinę podsmażamy mieszając.

Wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie.

ETAP 2:

Kluski z sosem pomidorowym
Pomidory z puszki dodajemy do kiełbasy. Dusimy.

Do podsmażonej kiełbasy wlewamy pomidory z puszki.

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Mieszamy.

Dusimy pod przykryciem, aż sos będzie gęsty, pod koniec dodajemy koncentrat.

ETAP 3:

Kluski z sosem pomidorowym
W misce przygotowujemy ciasto na kluski.

W misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.

ETAP 4:

Kluski z sosem pomidorowym
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy ciasto.

W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy ciasto za pomocą łyżeczki. Gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia.

Kluski przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Kluski wykładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierzchu układamy cienkie plasterki żółtego sera.