Sposób przygotowania:
Kluski z sosem pomidorowymETAP 1:

Wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie.
ETAP 2:

Do podsmażonej kiełbasy wlewamy pomidory z puszki.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Mieszamy.
Dusimy pod przykryciem, aż sos będzie gęsty, pod koniec dodajemy koncentrat.
ETAP 3:

W misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.
ETAP 4:

W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy ciasto za pomocą łyżeczki. Gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia.
Kluski przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Kluski wykładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierzchu układamy cienkie plasterki żółtego sera.