Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Kluski z sosem i wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kluski z estragonem i gulaszem wieprzowym

Kluski z sosem i wieprzowiną

Składniki:

Kluski z sosem i wieprzowiną

 

  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych ostudzonych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki estragonu posiekanego
  • 1 łyżeczka soli
  • sos:
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól1 łyżeczka
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z sosem i wieprzowiną
Mięso umyć osuszyć i pokroić na małe kawałki .Posolić , popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem .Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć na rumiano.Dodać obrane i pokrojone warzywa(cebula w piórka,marchew w talarki)- smażyć przez ok. 2 minuty .Posypać mięso paprykami , mąką i smażyć przez minutę. Podlać gorącą wodą lub bulionem (2-3 szklanki) i dusić do miękkości .Na koniec w razie potrzeby dosmaczyć solą i pieprzem świeżo zmielonym. Ziemniaki przepuścić przez praskę dodać rozmącone jajko ,mąkę, estragon i sól. Zagnieść ręką masę ziemniaczaną i uformować cztery wałki. Położyć na większej desce wysypanej mąką i lekko spłaszczyć . Pokroić ze skosu na ok. 2 cm kawałki.Gotować w osolonym wrzątku przez 3-5 minut (to zależy jakiej grubości są kluski). Ugotowane kluski na durszlaku przelać zimna wodą .Danie na talerzu posypać posiekaną natka pietruszki.

Tagi:

jajko sosy jajka