Sposób przygotowania:
Kluski z sosem i wieprzowiną
Mięso umyć osuszyć i pokroić na małe kawałki .Posolić , popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem .Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć na rumiano.Dodać obrane i pokrojone warzywa(cebula w piórka,marchew w talarki)- smażyć przez ok. 2 minuty .Posypać mięso paprykami , mąką i smażyć przez minutę. Podlać gorącą wodą lub bulionem (2-3 szklanki) i dusić do miękkości .Na koniec w razie potrzeby dosmaczyć solą i pieprzem świeżo zmielonym. Ziemniaki przepuścić przez praskę dodać rozmącone jajko ,mąkę, estragon i sól. Zagnieść ręką masę ziemniaczaną i uformować cztery wałki. Położyć na większej desce wysypanej mąką i lekko spłaszczyć . Pokroić ze skosu na ok. 2 cm kawałki.Gotować w osolonym wrzątku przez 3-5 minut (to zależy jakiej grubości są kluski). Ugotowane kluski na durszlaku przelać zimna wodą .Danie na talerzu posypać posiekaną natka pietruszki.