wieza1987

wieza1987

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Kluski z wędliną lub sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski z wędliną lub sosem.

Kluski z wędliną lub sosem

Składniki:

Kluski z wędliną lub sosem

 

  • 65 dag mąki
  • 0,25 l wody
  • 2 jajka
  • 2 dag soli
  • 15 dag tłuszczu
  • 50 dag wędliny
  • 1 kg sosu jarzynowo - mięsnego
  • 10 dag sera żóltego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z wędliną lub sosem
Do mąki dodać jajka, wodę i 1 dag soli, zagnieść luźne ciasto, wyrobić. Podsypując mąką, rozwałkować placki o grubości 2mm, kroić je wzdłuż w pasy. Układać pasy jeden na drugim, przesypując mąką. Kroić kluski 5- milimetrowej szerokości. Kluski ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą. Mięso i wędlinę pokroić, wyporcjować. W miarę zamówień podsmażyć na tłuszczu, dodać kluski wymieszać z przyprawami, podgrzać. Podawać posypanym tartym serem. Kluski można też podać   z sosem jarzynowo - mięsnym.