Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane
Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić z odrobiną soli na rozgrzanym maśle. Pozostawić do ostygnięcia. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy przestygną zemleć lub ugnieść. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia, dodać cebulę, majeranek i dobrze wymieszać, Następnie wyrównać wierzch ziemniaków, a później podzielić na 4 równe części, z czego jedną z nich wyjąć i położyć na wierzch reszty ziemniaków. Do pustego miejsca po ziemniakach wsypać mąkę, dodać jajo, szczyptę soli i pieprzu, a na końcu całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką. Z tak przygotowanej masy odrywać po kawałku ciasta, formować dowolny kształt klusek, wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
luna