jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kluski ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kluski ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jaj, cebuli i majeranku, podawane z masłem, sosami lub boczkiem i cebulą;)

Kluski ziemniaczane

Składniki:

Kluski ziemniaczane

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane
Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić z odrobiną soli na rozgrzanym maśle. Pozostawić do ostygnięcia. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy przestygną zemleć lub ugnieść. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia, dodać cebulę, majeranek i dobrze wymieszać, Następnie wyrównać wierzch ziemniaków, a później podzielić na 4 równe części, z czego jedną z nich wyjąć i położyć na wierzch reszty ziemniaków. Do pustego miejsca po ziemniakach wsypać mąkę, dodać jajo, szczyptę soli i pieprzu, a na końcu całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką. Z tak przygotowanej masy odrywać po kawałku ciasta, formować dowolny kształt klusek, wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Tagi:

ziemniaki