Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane szare
Ziemniaki obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wyłożyć na gęste sito (lub wycisnąć lekko przez gazę) i odstawić 20 minut, aby sok odciekł do miski. Odlać ostrożnie sok z ziemniaków, by pozostawić osiadłą skrobię na dnie miski. Dodać do niej ziemniaki starte, mąkę, sól, pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, dość gęstą. Jeśli jest za rzadka dosypać mąki. Na gotującą, osoloną wodę wrzucać łyżką (maczaną w gorącej wodzie) kluski. Gotować 7-10 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Odcedzić na sicie. Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki,podsmażyć,dodać cebulkę pokrojoną. Gdy cebula się lekko zeszkli dodać kluski, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć.
Gość
elutka
Gość
lena
jovi
dusiaES3
tylko, ze ja dodalam jedno jajko do tego...
bez cebuli i boczku...ale zesmazylam na patelni pieczarki i kapuste kiszona
a w oddzielnym garnku zrobilam szybki sosik pieczarkowy ;)
POLECAM
pozdrawiam ;)
jadzia
taekoitatako
ale koniecznie, oprócz boczku i cebulki, twaróg do tego
po takim obiedzie mogliby mnie zabić i nie miałabym pretensji
kocham to....
Qboos