Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane tzw. szare kluski
Utrzeć ziemniaki na tarce jarzynowej .Wyłożyć na ułożonej na sicie gazie i odcisnąć . Dodać jajko i tyle mąki żeby było gęste ciasto. Posolić .
Nastawić osoloną wodę na gotowanie.
Boczek pokroić drobno i usmażyć na rumiano na oleju .
Nabierać łyżeczką kluski i wrzucać na wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać polane skwarkami. Ja robię do nich jeszcze obgotowaną kiszoną kapustę.
Trzeba ich narobić dużo bo wszystkim bardzo smakują .
Nastawić osoloną wodę na gotowanie.
Boczek pokroić drobno i usmażyć na rumiano na oleju .
Nabierać łyżeczką kluski i wrzucać na wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać polane skwarkami. Ja robię do nich jeszcze obgotowaną kiszoną kapustę.
Trzeba ich narobić dużo bo wszystkim bardzo smakują .