Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane w sosie szałwiowym
Obrane ziemniaki gotuj na średnim ogniu około 20 minut.
Przeciśnij przez praskę .Z puree ,jajka ,żółtka .szczypty soli i mąki zrób gładkie ciasto.
Dodaj tyle maki aby dało się z niego wycisnąć małe porcje .Na posypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki (grubości palca)
i pokrój je na skośne kluseczki i ugotuj w osolonej wodzie .
Do małego rondelka wlej roztopione masło
dodaj pięć łyżek rosołku ,10 liści szałwii i przypraw solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę .
Wyciągamy ugotowane kluski z wody i na sitku przelej zimną wodą .Wkładamy do dużego naczynia i polewamy sosem
Przeciśnij przez praskę .Z puree ,jajka ,żółtka .szczypty soli i mąki zrób gładkie ciasto.
Dodaj tyle maki aby dało się z niego wycisnąć małe porcje .Na posypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki (grubości palca)
i pokrój je na skośne kluseczki i ugotuj w osolonej wodzie .
Do małego rondelka wlej roztopione masło
dodaj pięć łyżek rosołku ,10 liści szałwii i przypraw solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę .
Wyciągamy ugotowane kluski z wody i na sitku przelej zimną wodą .Wkładamy do dużego naczynia i polewamy sosem