Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski ziemniaczane z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia kluski z koperkiem. Wspaniały dodatek do sosu z mięsem i surówką.

Kluski ziemniaczane z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczane z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z koperkiem
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę. Wyrównać w misce, wyjąć 1/4 ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać odłożone ziemniaki, posiekany koperek, masło i zagnieść na gładkie ciasto. Rękami formować kuleczki, lekko spłaszczyć i na środku małym palcem robić wgłębienie. Partiami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Kluski ziemniaczane z koperkiem
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków
Kluski ziemniaczane z koperkiem
Wyrównać w misce wyjąć 1/4 ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną
Kluski ziemniaczane z koperkiem
Dodać posiekany koperek i dokładnie wyrobić
Kluski ziemniaczane z koperkiem
Formować kulki a na środku małym palcem robić wgłębienie

Tagi:

ziemniaki